[Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket]






dejablue
GOD has made everything beautiful in its time..!!
Myspace Layouts, Myspace Graphics, & More!
Click here to make Falling Objects Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Glitter Text @ Glitterfy.com
   

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
<< July 2015 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

myspace comments
More eComments banner angingmammiri
Widget_logo

If you want to be updated on this weblog Enter your email here:



rss feed



Friday, June 08, 2012
Finally, I Can Open my Dejablue Blog

Finally,
setelah hampir 2 tahun lupa password dan id untuk blog ini, akhirnya saya dapat juga catatan yang pernah saya tulis di buku agenda lama mengenai password blog ini. Senangnya. Soalnya ini adalah blog pertamaku, sayang juga bila tidak terpakai lagi. Anyway, senang bisa bersamamu lagi blog DeJaBlue-ku..



Posted at 04:40 pm by dejablue
Foot Prints  

Tuesday, October 19, 2010
Anna and the Bump

it's almost there,
can't wait to hold you in my arms
thank you for your patience while mummy was not in good condition during your early months it's so wonderful to have you in my womb
i have always been fond of every development we both through
every single moment with you is so precious

it's almost there,
just remember always that mummy and daddy love you so much
see you soon
see you soon, my lovely baby...



Posted at 07:55 pm by dejablue
Foot Prints  

Thursday, February 11, 2010
The Journeys

"A journey of a thousand miles begins with a cash advance." – Bumper sticker

My mom once told me, " My daughter, enjoy your life while you can, save your money and do what you want !! But spend it smartly.."

Hehehe, sure mom,  however, I am not good in money management. So, now I am bankrupt but I am happy with all the journeys I did... Promise you and to my lovely hubby, I'll try my best to saving my money for the future... (well, hopely my future is  working and traveling with my family :-D )

Some of my journeys, for mom in heaven

 


Posted at 07:54 am by dejablue
Foot Prints  

Monday, February 08, 2010
Lasagna ala Isabel

I still don't know why I never want to eat aubergine or eggplant. Aubergine (in UK) or eggplant (in US) or solanum melongena (in Latin word) is a plant that originally from India. There are many varieties and colors of this fruit. In Indonesia, we called it 'terung' (some people pronounce it as terong). My Javanese's friends like to put it in their 'lalapan' (just like salad, from vegetables). My mom and my husband like it if it's fried or baked and then eat it with 'sambal terasi' (chili sauce with shrimp paste) or 'sambal kacang' (chili sauce with peanut). Me? Never eat it even though I love 'sambal terasi'. Maybe because I don't like when it is uncooked or mashed.

Then, one day, my housemate Isa was cooking a kind of lasagna with aubergine as one of the ingredient. Surprisingly, I like it. It's not like a typical of lasagna I know but since it has many layers so we called it 'Lasagna ala Isa'. So, after watch her some times, now I know how to make it by my self. Beside of its simplicity, also this kind of dish is healthy.


Here is the recipe :

Ingredient :

  • Aubergine (or eggplant or whatever we called it)

  • Courgette

  • Grated Cheese

  • Sliced Cheese

  • Tomato Sauce

  • Ground Paper

  • Salt

  • Olive oil or sun flower oil


How to make :

  • Chop aubergine and courgette into pieces, separately. Frying aubergine in a pan with oil and pour salt and paper (just a little) and then cover it with lid. Do the same thing with courgette.

  • While preparing for the layers, turn on the oven so that it already heat when you put the lasagna

  • Take your ovenware (pyrex) and put tomato sauce as the first layer. Spread until it covers all the bottom.

  • Then, put pieces of aubergine as the second layer. After that, cover it with sliced cheese.

  • Put tomato sauce again and then pieces of courgette on the top of it.

  • As the last layer, spread the grated cheese.

  • Put in your oven in 150 degree for 30 minutes and switch it to upper heat for 15 minutes

  • Serve while still hot with bread.


Hmm..yummy !!

Thanks to Isabel who finally can make me eat aubergine because of her delicious recipe.

Buen provecho !!!

 



Posted at 04:14 am by dejablue
Comment (1)  

Monday, January 11, 2010
Dari Maya ke Nyata

 Bingung gak tau mau ngapain.Minggu malam nongkrong di kamar saja. Teman rumah belum pada pulang liburan musim dingin.Gak bisa kemana-mana karna lagi badai salju, ini juga dah bersyukur sekali bisa nyampe rumah setelah penerbangan dicancel 2 kali. Mau kerjain 2 esai yang seminggu lagi mesti disubmit tapi malasnya gak ketulungan.Mau nonton film online juga ternyata belum ada film baru yang sudah bagus kualitasnya, mau nonton ulang film lama kok bosan. Nonton serial tivi di web, susah dapat yang full.Mau nonton channel tivi Indonesia, lagi gak ada yang bagus.


Iseng-iseng buka situs pertemanan yang dulu sempat populer, Friendster (FS). Rupanya FS makin mirip layoutnya dengan Facebook, hmm jadi kangen dengan situs ini.Buka FS sendiri dan FS suami, teringat perjumpaan kami pertama kali di jaringan ini.Membaca-baca lagi pesan-pesan di inbox buat/dan dari suami yang kala itu masih berstatus teman biasa saja,


Pertemanan kami dimulai tahun 2004, ketika saya memposting sebuah artikel mengenai 'life is beautiful' yang langsung diresponnya dengan mengadd sebagai teman. Senyum-senyum sendiri mendapati cerita-cerita kami di surat elektronik itu ternyata membahas banyak hal mulai dari agama, hobi, buku, film, musik, pekerjaan, cita-cita, sampai kisah cinta masing-masing. Selama 3 tahun pertemanan kami di dunia maya tak pernah menyangka suatu saat si sahabat diskusi ini akan menjadi suami. Saat itu memang kami tak pernah mengira. Selama tahun-tahun pertemanan itu, kami hanya pernah bertemu langsung 2 kali saja.


Pertama kali bertemu beberapa bulan setelah berkawan maya itu. Waktu itu saya masih bekerja sebagai sekertaris di salah satu rumah sakit di kota kelahiran. Saya mengajaknya berkunjung ke cafe baca kawan-kawan, mengingat dia suka membaca juga. Pertemuan yang biasa saja dan tak membawa kesan berarti, lagipula hanya setengah jam kalau tak salah. Rupanya kami memang lebih seru berbincang dan berdiskusi di dunia maya lewat FS, blog dan email. Saya suka tulisan-tulisan di blognya dan pemikiran-pemikirannya yang liar. Saya juga mengagumi percaya dirinya yang besar dan mimpi-mimpinya yang kurang lebih sama dengan saya. Tapi, yang membuat saya paling betah berbagi kisah dengannya karena pengetahuannya yang luas tentang agama-agama dan pandangannya mengenai kebebasan hidup terutama menyikapi cara yang 'berbeda' dalam memuja-Nya.


Pertemuan kedua terjadi saat saya terkena cacar air sepulang dari Jogja, sebulan sebelum ibunda tercinta berpulang. Saya meminta tolong untuk membukakan email dari seorang dosen di Jepang yang akan meneliti bersama saya. Kebetulan dia waktu itu bekerja disalah satu perusahaan dekat rumah saya yang punya fasilitas internet. Dengan muka penuh totol-totol cacar, saya menemuinya yang datang dengan selembar kertas print out email tersebut. Membaca sekilas isi email kemudian saya menulis di kertas tadi isi jawaban dari saya untuk dibalas. Tak lebih dari 15 menit saja sebab dia pun harus kembali ke kantor dan tentu saja mengetik email balasan saya itu. Sudah lama saya memang mempercayakan dia untuk memegang password email dan blog. Tak jarang saya memintanya untuk membukakan email atau sekedar mengecekkan blog saat saya tak mendapat jaringan internet selama perjalanan-perjalanan saya ke desa-desa saat itu. Hubungan kami sangat baik meskipun hanya dua kali itu bertemu langsung. Selain itu kami juga sibuk dengan urusan dan kehidupan pribadi masing-masing di dunia nyata.


Di pertemuan ketiga lah di tahun 2007 yang membuat status persahabatan kami berubah. Ketika itu saya sedang jenuh dengan rutinitas pekerjaan dan mood hati yang tak karuan. Terpikir untuk mencari suasana baru yang seminim mungkin orang-orangnya saya kenali. Ada dua pilihan saat itu, ke desa kecil di kaki gunung di Malang atau ke Kajang, sebuah kampung terpencil yang terkenal dengan keunikan budayanya. Sembari mencari pengalaman, juga ingin menuliskannya untuk sebuah situs jurnalisme orang biasa. Saya putuskan untuk ke Kajang karena selain saya belum pernah ke sana, juga ada dia yang bekerja sebagai guru baca tulis untuk anak-anak dusun, jadi ada akses untuk masuk ke suku ini. Ini juga tak sengaja saya ketahui ketika kami saling bertukar kabar lewat sms. Rupanya dia sudah berpindah kerja beberapa kali dan karena lebih tertarik untuk kerja di lapangan makanya dia lalu bergabung dengan salah satu LSM lokal dan bekerja di Kajang. Kali itulah saya benar-benar bisa bertemu dengan dia lebih lama dan mengenalnya lebih nyata. Dari semestinya 3 hari saya tinggal di dusun itu, akhirnya saya perpanjang hingga 5 hari. Melihatnya mengajar anak-anak membaca dan berhitung dengan penuh kesabaran membuat saya jadi makin kagum dengan pribadinya. Saya sendiri mencoba mengajari anak-anak tersebut berhitung dan sepertinya saya tidak cukup sabar dengan mereka. Suara saya naik 2 oktaf ketika mereka masih saja salah menghitung hasil pengurangan yang saya berikan. Jadi malu sendiri melihat dia dengan telaten dan tekun mengajari anak-anak tersebut. Dalam wawancara dengannya, saya banyak belajar hal-hal baru yang belum kami perbincangkan sebelumnya. Tapi masih tak terpikir untuk jatuh suka saat itu. Saya masih menganggapnya sebagai teman perjalanan saja. Sepulang dari sanalah semuanya baru dimulai. Saya pulang lebih dahulu dari dia. Tak biasanya, saya ingin terus berada di sana, terkesan. Padahal, diperjalanan-perjalanan sebelumnya saya tak sebegitu antusiasnya.


Dan begitulah akhirnya.

Ditahun akhir 2007, kami memutuskan untuk menaikkan level persahabatan maya ini ke sebuah persahabatan yang nyata sebagai pasangan kekasih. Tak banyak yang berubah dari kami dengan status baru ini karena kami pun tak ingin saling mengubah. Meskipun penyesuaian tetap ada, tapi karena kami sudah saling mengenal pribadi masing-masing sebelumnya maka tak cukup setahun kami lalu menikah. Dan surat-suratan kami tak lalu berhenti begitu saja, kami masih saling mengirim surat cinta lewat pos saat berjauhan. Saya percaya dengan sebuah kalimat yang mengatakan 'dengan berkirim surat, engkau memberikan hatimu tanpa perlu berpindah tempat'.


Hmm..sudah pukul 12 malam.

Salju sudah mulai berhenti. Air teh masih tersisa setengah gelas. Buku-buku bahan esai berserakan di atas meja belum tersentuh. Suara jarum detik jam di dinding mengingatkan untuk beristirahat. Semoga besok sudah ada semangat untuk mengerjakan tugas kuliah. Semoga.

 


Posted at 07:32 am by dejablue
Foot Prints  

Monday, September 21, 2009
Perbincangan Dengan Ibu

: Mom

Dalam perbincangan anak-ibu untuk yang kesekian kalinya
ibuku berkata kepadaku:

Nak, jadilah orang yang melihat dengan hati, bukan dengan mata
sebab mata sering menipu dan hati jarang berbohong.
Jangan berharap pada penampilan, sebab itu bisa diubah
tapi siapa yang mampu menundukkan ego dan sifat seseorang.
Berbahagialah dengan apa dirimu menurutmu, bukan karena apa kata orang tentangmu.
Jatuh cintalah berkali-kali dan patah hatilah sesukamu, sebelu
m engkau memutuskan yang terbaik untukmu, dengan begitu engkau akan belajar mengenal pentingnya sebuah komitmen.
Jangan pernah takut untuk kalah, gagal, ditertawakan atau tersakiti, karena disitulah engkau memahami kebahagiaan yang sebenarnya.
Hargailah setiap perbedaan, saling mengenallah dan membahagiakan tanpa harus mengubah, itulah yang nanti mengajarkanmu arti cinta kasih sesungguhnya.
Berjalanlah kemana kakimu membawa, pergilah ke tempat yang engkau inginkan, lakukan apa yang mau engkau kerjakan, karena engkau takkan belajar apapun jika hanya duduk berdiam diri.
Jangan tunjukkan muka sakitmu pada orang lain tapi perlihatkanlah wajah gembiramu, dengan begitu engkau menyembuhkan dirimu sendiri dan juga orang lain.
Karenanya, jangan pernah takut untuk mati, sebab engkau telah puas dengan hidupmu...

Ibu,
seandainya aku memiliki anak-anak kelak ,
aku akan mengajarkan hal yang sama kepada mereka.
terbang bebas dan biarkan jiwanya menari-nari
berpetualang dan memilih jalannya.

Ibu,
sekarang istirahatlah yang tenang,
Pada saatnya nanti kita bertemu lagi,
akan kuceritakan padamu kisah-kisah perjalananku
dan betapa bahagianya aku dengan hidupku,
karenamu..

(Mom, it's been three years, but you always in my heart wherever I go)

Love you, mom !

 


Posted at 07:15 am by dejablue
Comment (1)  

Monday, March 16, 2009
How To Travel With Limited Budget

(Another essay task for My Writing Class and it is a process essay..)

Life is more meaningful if we have a dream to be achieved before we die. Some people have made it and others probably still fight for it. I wrote my bucket list two years ago after my mom passed away. Traveling to beautiful places is at the top of my list because I believe that there are only two types of persons in this world: those who like to travel and those who will die in boring. There is nothing more fascinating to me than waking up in the morning, putting on the shoes, carrying my backpack and getting ready for my next journey. Go wherever I want. I remember one of my trip to Mumbai, India several years ago. I went there as a backpacker for ten days and I don’t have to steal money from a bank or to born as the daughter of Raam Punjabi to make an amazing Mumbai journey.  It’s easier and cheaper than you think. Based on my experiences, there are three steps that must be done in order to travel with limited budget, which include the pre-departure preparation, the journey itself and the going back process.

The first thing to do is preparing the journey carefully. Goggle on the internet ‘the must-see places’ that you are dying to visit, choose one destination and browse for information  about it. Then, decide when you will visit it. Do not go there during the long weekend and peak season, otherwise you will end up among crowded of tourists and go bankrupt. For example, if you want to visit Thailand, you must look for details about the cultural ceremonies, accommodation availability, the map, places that you are interested in, and so on. Usually, the prices are cheaper if you are traveling on working days. Submit your absence proposal to your boss a few months before so that you can arrange your schedule and have enough time to collect money. If you travel by plane, book your airplane ticket a few months in advance in order to get the special promo. In order to save money on your expenses on food and accommodation, you may join many social networks such as Facebook, Friendster, My Space, Hi5, and Orkut. Make friends with people that come from the places you want to visit. Tell them that you want to see their hometown someday. If they are offering you their house to stay or want to escort you once you are there, say yes immediately and make them promise so that you don’t have to spend your money for lodging, local transportation, and meals.

Besides that, you should also join travelers’ networks such as WAYN (Where Are You Now), Passportstamp, TravBuddy and Travellerspoint to connect you with all travelers around the world so that you know who has the same schedule as yours while traveling to your destination. Maybe you can share transportation costs or share accommodation with them. Furthermore, never forget to prepare your documents such as ID card, passport, etc, make copies for all and put them in different pocket. If you lose your document, you have to make report to the nearest embassy of your citizenship and it probably cost you much money. Write down important numbers on your notebook, just in case you are in emergency situation and need to contact someone. Don’t bring many things in your backpack. In fact, for two week journey, you only need to carry about four t-shirts, two pants, two packs of disposal underwear, one pair of sneaker, one pair of sandal, one jacket, two socks, and a hat. Buy a t-shirt with a slogan on it, “same shirt but different days” to make people understand why you wear same clothing every day. You can wash your clothes later or re-wear them.

After checking your travel list above, you are ready for the journey. Make sure that you already contacting your friends for places to stay. Don’t spend too long in one house because you will burden your host, that’s why you need to be a member of several social networks. Invite some travelers who have the same schedule as yours to that place to go together in a group. At lunch time, you and other travelers in group may order the menu but not too much and share the food and price together. It is cheaper and still make you full. Unless you are an insensitive person and don’t care what people may say about you, wait until they all already order their food and ask them whether you can taste their food. Do that to all of them until you full. Join different group at different places and do the same thing. Furthermore, you must also remember to come back exactly in dinner time and give compliment for the food so that the host family feels happy to welcome you as a guest. Moreover, if you want to visit areas which are quite far from your host family’s house, you may try hitchhiking. It is free but a little bit dangerous for female travelers. If you don’t like that idea, probably you can rent a motorcycle, which is cheaper and more efficient. You may also try local transportation to experience native life. Nevertheless, if you get used to jogging and walking, maybe you can go there by hiking and trekking. You can enjoy the view and save your transportation cost, not to mention you will be more healthy. Also, a mp3 player and a digital camera are a must for you so that you won’t be feel boring. Bring extra full-rechargeable-batteries just in case there is no electricity. Explore the beauty of places that you visit by taking as many pictures as you can. One thing that you must always put in your mind is the traveler’s motto that says “take nothing but pictures, leave nothing but your footprints.” You may send your pictures later to travel agencies after you go back home, maybe they will buy some for their promotion. Write down every day on your journal about your trip and expand it to a short-story, a novel, an article, or even a poem. Post them on your blog or send them to local newspapers. You will get famous and people will invite you to come to their hometown for free and then suddenly your agenda will be filled with traveling schedules.

The last thing to do is the going-back process. Before you start your trip, remind your family and friends that you are going as a backpacker, which means you cannot carry many things with you. They won’t ask you for souvenirs or request you to bring or buy something. If they still insist that you bring them souvenirs, you may buy something but only postcards or key-chains or anything under one dollar and give them just to people who help you most. For those who have no contribution to you, tell them that you don’t have space in your backpack anymore for additional goods. Say it nicely because you never know that someday you probably will need their help. Then, call your family or friend to pick you up at the airport or bus/train station a day before your departure. Likewise, ask your host family politely to take you to the nearest spot from the airport or bus/train station. Later on, you can continue by doing hitchhiking again to get there. Be a good guest by taking pictures with your host family and thank them for the accommodation and help. On your way back home, be friendly with your seat-mates and look for another opportunity for your next traveling destination. When you are using the toilet, take a bottle/bar of soap that is usually provided on the airplane because you can use it later. After you arrive, show your happy expression when you are seeing your relative or friend who has came to pick you. Share your stories and thank him/her indeed when you are already at home. Furthermore, send email to those who have helped you during your trip or post a gratitude message on their social networks’ walls, or if you know their addresses don’t forget to send a thank-you letter to them.

Henceforth, do not wait until you have much money to do your traveling. You don’t want to spend the rest of your life in just one place, right? You must want to see other places, see in person what people say as the most beautiful places, and have your own experience there. You can still have a memorable journey with limited budget only by following my steps which consist of the early preparation, on the-trip-skills and the going-back approach. When you succeed with one journey,  I bet you want to do more. Just do whatever you want to do and go wherever you want to go. All you need to do is take a single step to start your adventures. So, why don’t you begin it now?

 

-----***-----



Posted at 12:03 am by dejablue
Foot Prints  

Wednesday, March 11, 2009
ANIMAL OR HUMAN INSTINCT?

(This is one of my essay homework for writing class with Mr. Bayu, I haven't finish edit it because my next essay is waiting, hehehe)


Albany Ray, the son of Sarah Azhari, was born without knowing who his biological father is. Both Ariel Peterpan and Pasha Ungu, lead vocalists of famous bands in Indonesia, have a crush on Aura Kasih but she still cannot decide which one of them will win her heart. Widyawati and Sophan Sophian were married for almost twenty six years until death separated them apart. These situations can happen to any of us and the same stories are probably experienced by certain people. But, do you know that they can also be found in animals’ lives? Do you realize some of animals have similar behavior as humans in their romantic relationship? Do humans have animal instinct in their mind or do animals have human instinct in their mind? Believe it or not, animals and humans are almost alike in the way they are look for their spouses. This statement is based on my observation and literature study analysis on animals’ behavior in the mating period. There are four categories of animals behavior that may reflect humans’ attitude toward the bond of love because they already become the good representatives to be compared with humans.

The first category is the prince charming group. If you consider yourself as a loyal and faithful person, wait until you know these two princes. The first prince is the Emperor Penguin, the largest of all penguins. Emperor penguins are known as monogamous animal which only have one partner until death do them apart. Despite the fact that they spend most of their lives apart from each other and meet only once a year in breeding spot for mating but male penguins are very patient and loyal to their spouse. In the breeding season, the mother leaves her egg to the father for two months and he doesn’t eat for that long because he must keep the egg warm under his belly until it hatches while the mom dives for feed. Together with other fathers, they huddle to  each other and stand patiently. Male penguins can lose their weight about 40% at that time. After the egg hatches, then it is the mother’s duty to warm the chick and father will find food for them. The romantic thing about Emperor penguins is that they can easily find their spouse only by recognizing their calls. Meanwhile, the second prince charming is goose which also known as symbol of loyalty. Geese are monogamous animal, too. They will stay with one partner for the rest of their life.  They will fly and swim together. Usually, they are teasing each other while swimming and face one another by lowering their necks and create love sign.

Next is the competition group. Imagine yourself as a popular girl in your community, you love flirting and boys are dying to marry you, then you are more like the Gray Whale. In mating time, female gray whale flirts to a male whale and they both will tease each other by swimming side by side across the ocean and sometimes rubbing one body to another.  During this romantic journey, the female still looks for another chance to meet a better candidate to be the father of her child and send some love signals to other males. At this level, there is still no commitment between them.  Then one male decide to join the competition and they swim together with the female between the males. Three of them will rubbing, swimming and rolling against one another until the final moment when the female make her decision to choose which one she likes more. The good thing about male whales is that they are all gentlemen. The loser one will support the winner to ‘marry’ (or in animal terms is impregnating) her and they never fight to win the female’s heart. As suggestion, whenever you want to follow this game of love, remember to make sure all candidates are open-hearted and don’t show your emotional feelings too obviously. Or, if you look for the strongest one to win your heart and too shy to express your feeling, then you may imitate Polar Bear behavior. You should give your positive impression to several persons you like. A sow or female bear leaves her paws with a scent so that boars or male bears can follow her to hunting areas. In a way to be triumphant in this competition, boars show their power by having fights with their rivals until they get scars or lose teeth, but they never fight brutally. The loser one will leave the battle before get hurt or killed and the strongest one will have the opportunity to mate with the sow. 

The third one is the bitch group. Cats, dogs, and red-sided garter snakes are examples of bitch group member. Cats are very independent animals. No matter how close you are with them and spoil them  but you will never own them. They are free spirit animals. Female cats do polyandry and like to mate with different males when she is in heat. Most of female cats don’t know who is the father of their kittens because it only lasts 4-7 days for heat period and they may have sex with many male cats during that time. Dogs also do the same thing like cats do. Indeed, dogs are human best friend because they are known as one of the loyal animals, but to their master only. They are not type of loyal animal when related to sexual relationship. It goes similarly with red-sided garter snake, even worst. Besides her polyandry behavior, a female red-sided garter snake will invite all her husbands  to join in her mating orgy party. Moreover, if you tend to be in this group, just make sure that you play safe and be responsible for your choice.

The last category is female-dominant group. What if you think that women have the power to do all the things? What if you think that you don’t need a man at all in your life but still want to have your own child? It’s easy. You can copy whiptail lizard’s way in order to have a child of yours by cloning yourself.  There are no male whiptail lizards. They are also lesbian. They will cloning themselves if they want have babies. Scientists called this cloning process as pseudocopulation, where these lesbian couple switch roles as a male or female to stimulate the eggs production in both of them. In another way, you may also choose to be a single parent like clownfish. Clownfish supports transgender because male clownfish can transform to female clownfish if the female dies or caught by human. So, the male-turn to female-clownfish will become the mother for the baby fish. The other members of this group are black-widow spider and a queen ant. Black-widow spider got its name from the reputation of female black-widow spider who sometimes kill or eat her spouse after mating. The survivor male will continue their life with other females. Likewise, a queen ant holds the highest position in ant’s kingdom and control the number of female and male eggs she places. Female are dominant in this colony. Only the queen and breeding female have the capability to reproduce while drones or winged male ants are have nothing to do except eat and then die shortly after mating. Both of black-widow spider and queen ant are strongly dominant and powerful in their society. You probably may find someone with these personalities in your community.

In conclusion, as C.S Lewis said that humans are amphibians, we are consisted of half spirit that belong to the eternal world and half of animal that inhabit time. We cannot avoid the facts that human and animal are connected to each other and in some ways are influence one another. Half of ourselves will always follow the nature and the other will follow the rules. Whether human instinct or animal instinct, the choice is given to our personal decision. These four categories are presented as examples of both of them. After all, beauty is only skin deep, I will let the judge on you, my readers.

-----***-----



Posted at 01:39 am by dejablue
Foot Prints  

Thursday, August 14, 2008
Proklamasi Akad !!

Daripada pusing mau pilih siapa di PILKADA nanti..mending ini saja, hehehe :

Datang ki nah,

Akad Nikah   : Minggu, 17 Agustus 2008, jam 10.00 - selesai
Tempat  : Jl. Nipa-nipa lama, Bukit Teknologi, Komp Dosen FT-UH Blok B/6

Pemberkatan : Sabtu, 11 Oktober 2008, Jam 10.00 - 12.00
Tempat    : Gereja Kare, Pintu 1 UNHAS Tamalanrea

Resepsi      : Sabtu, 11 Oktober 2008, Jam 19.00-selesai
Tempat    : Manunggal Mini, Tello Makassar


ps :
Undangan nyusul yaa...!!!


Mohon doa, berkat dan restunya...!!



(Nyomnyom/Anna & Bambang/Imran)





Posted at 11:34 pm by dejablue
Comments (4)  

Wednesday, July 16, 2008
Trilogy "Saatnya" di pesisir Mariso

Wattunna Matayya Carita. Carita tentang Mariso wattu riolo sanggenna kamma kammanne. Carita passala’ passulo, paboya tude, loro, pannambungang alloang, goccang-goccang, anak sikola, jamang allo.. Wattunna katte-katte bicara, saatnya kami bicara. Wattunna katte carita.. Demikianlah yang hendak disampaikan oleh anak-anak dan remaja yang tinggal di sekitar pesisir Mariso. Tibalah saatnya mereka yang menyuarakan apa yang selama ini mereka amati dan menjadi bagian dari kesehariannya lewat acaranya yang mereka sebut sebagai Trilogy “Saatnya”

 ------***------

Anak dan remaja seringkali dianggap tidak cukup penting untuk mengeluarkan pendapatnya atas pembangunan yang terjadi di lingkungannya. Mereka seakan dibungkam untuk menyuarakan pengamatannya tentang apa yang terjadi di sekitarnya. Sementara perubahan yang mengatasnamakan pembangunan terus terjadi bahkan kian lama secara perlahan menggusur lingkungan serta mengambil alih tempat bermain dan belajar mereka. Mereka dianggap belum dewasa untuk berperan serta dalam proses perubahan dan pembangunan yang terjadi dalam kehidupan sehari-hari. Tugas mereka cukup hanya belajar dan atau bekerja membantu orang tua. Segala tetek bengek pembangunan dan masalah sosial adalah urusan orang dewasa dan pemerintah.

Selama ini yang terjadi adalah pembangunan fisik yang terus menerus dilakukan oleh pemerintah yang kerapkali tidak dibarengi oleh upaya-upaya memperhatikan dan memperbaiki efek dari perubahan yang terjadi karena pembangunan tersebut. Padahal, dalam UU no 23 tahun 2002 tentang Perlindungan Anak mengatakan bahwa anak (dan remaja) adalah tunas, potensi, dan generasi muda penerus cita-cita perjuangan bangsa, memiliki peran strategis dan mempunyai ciri dan sifat khusus yang menjamin kelangsungan eksistensi bangsa dan negara pada masa depan. Bahwa agar setiap anak kelak mampu memikul tanggung jawab tersebut, maka ia perlu mendapat kesempatan yang seluas-luasnya untuk tumbuh dan berkembang secara optimal, baik fisik, mental maupun sosial, dan berakhlak mulia, perlu dilakukan upaya perlindungan serta untuk mewujudkan kesejahteraan anak dengan memberikan jaminan terhadap pemenuhan hak-haknya serta adanya perlakuan tanpa diskriminasi. Sementara akibat dari pembangunan itu justru paling rentan memberikan efek kepada mereka yang masih belia ini. Mereka menjadi kekurangan public space sebagai tempat bermain, minimnya sarana dan prasarana yang mendukung potensi pengembangan diri mereka akibat prioritisasi pembangunan yang tidak memihak  pada peningkatan kapasitas mereka sebagai individu. Inilah yang coba digambarkan oleh anak-anak dan remaja di kawasan pesisir Mariso yang menjadi binaan dari SOKOLA, sebuah lembaga pendidikan alternatif yang banyak memfokuskan diri pada pendampingan pendidikan dan ketrampilan hidup untuk anak dan remaja.

Berbagai peristiwa, aktifitas pembangunan dan perubahan yang terjadi di kawasan pesisir Mariso yang terjadi dalam beberapa waktu belakangan ini direkam oleh anak-anak dan remaja (usia 6 – 18 tahun) tersebut melalui berbagai media yang dianggap mampu menyuarakan pikiran, perasaan dan pendapat mereka selama ini. Sejak kurang lebih setahun terakhir ini, anak-anak dan remaja yang berada dibawah binaan para volunteer SOKOLA ini dibekali dengan berbagai kegiatan dan ketrampilan dengan menggunakan media dimana mereka bisa belajar untuk melihat potensi diri sebagai individu yang mempunyai kekuatan untuk memaknai diri dan berperan serta dalam proses pembangunan yang terjadi disekeliling mereka dan di kehidupan sehari-hari.



(pementasan teater anak-anak)

Melalui media newsletter “Kareba” yang terbit setiap dua kali sebulan, mereka dilatih jurnalistik dasar dan penulisan sehingga berbagai kejadian dan hal-hal yang menarik yang terjadi disekitar kawasan Mariso dapat mereka tuangkan dalam berbagai tulisan seperti halnya seorang citizen reporter dimedia-media besar lainnya. Tawuran, permainan goccang-goccang, payabo bahkan hingga angin puting beliung yang merusak atap sekolah mereka pun dituangkan sebagai bentuk kesadaran kritis mereka yang kian berkembang.  Mereka juga mencoba menyuarakan persepsinya atas gambaran sosial lingkungan melalui media lainnya. Lewat foto-foto, lukisan dan video komunitas yang mereka buat bersama, terekam berbagai realitas  kehidupan warga Mariso yang sarat akan kesederhanaan namun tetap menggambarkan keceriaan serta keunikan keseharian masyarakatnya.


(Pameran lukisan)

Sebagai bentuk apresiasi terhadap karya anak-anak dan remaja ini dan dalam rangka memperingati Hari Anak, pada tanggal 12 Juli lalu, bertempat di kawasan Mariso pihak SOKOLA yang didukung oleh SoFEI dan Save The Children UK mengadakan Pementasan Teater serta Pameran Foto dan Lukisan dengan tema “Saatnya Mata Bercerita, Saatnya Kami Bicara, Saatnya Kami Bercerita”. Dalam pementasan yang berjudul “Saatnya Kami Bercerita” tersebut menceritakan tentang potret suka-duka kehidupan masyarakat pesisir yang diperankan oleh 20 anak-anak dan remaja. Melihat keceriaan dan kepolosan mereka dalam melakonkan suka-duka kehidupan masyarakat pesisir Mariso yang digambarkan dengan sangat lucu dan lepas, menunjukkan betapa segala permasalahan yang mereka alami sebagai akibat dari perubahan yang terjadi dikeluarga dan sekitarnya oleh pembangunan ternyata mampu dihadapi dengan senyum dan tawa polos kanak-kanak yang ceria. Dan walaupun diusia yang masih belia, mereka bisa memperlihatkan kesadaran kritisnya atas apa yang berlangsung di lingkungannya. Ini terlihat pada lukisan dan foto-foto yang dipamerkan yang sarat dengan objek yang tidak jauh dari keseharian mereka. Sapuan kuas dan jepretan foto mereka yang meskipun masih dalam kategori pemula ternyata mampu membawa kita dalam imajinasi mereka mengenai lingkungan sekitarnya. Bagaimana mereka mesti membiasakan diri hidup dengan genangan sampah, anak-anak yang mesti bekerja membantu orangtua sebagai tukang becak, nelayan yang pergi mencari tude, pinggiran kanal yang berubah fungsi menjadi WC umum dan banyak lagi yang terekam secara ekspresif dalam karya-karya mereka. Bersamaan dengan pementasan teater dan pameran tersebut, juga diluncurkan buku yang berisi kumpulan karya anak-anak pesisir Mariso-Makassar terhadap peristiwa dan perubahan yang terjadi di sekitarnya. Penjualan buku yang berjudul “Saatnya Kami Bicara” ini akan disumbangkan bagi pengembangan Balla Pappilajarang SOKOLA Makassar agar dapat terus memberikan yang terbaik bagi pendidikan dan pelatihan anak-anak di pesisir Mariso. Seperti yang dikatakan oleh Lasti Kurnia, seorang fotojurnalis Harian Kompas, bahwa lewat buku yang memuat artikel, puisi, fiksi dengan ilustrasi karya lukis anak-anak Mariso ini menjadi gambaran yang sangat berharga untuk mengenal masyarakat pesisir Mariso bagi orang-orang yang berada diluar  komunitas tersebut. Aan Mansyur, seorang sastrawan muda Makassar, dalam komentarnya pula mengatakan bahwa anak-anak yang menulis buku ini memberi contoh bagaimana caranya melunasi hutang kita kepada dunia dalam membuat catatan tentang diri kita. Tepuk tangan yang tak putus-putusnya, teriakan kegembiraan masyarakat dan airmata yang bergenang oleh tatapan haru para penonton malam itu membuat kita tersadarkan bahwa kita memang mesti malu pada mereka, kita mesti belajar banyak pada anak-anak ini.


(Buku dan Film Dokumenter Anak Pesisir Mariso)



Posted at 08:55 pm by dejablue
Foot Prints  

Next Page